Länk kopierad!
Bilder
Besiktigad & försäkrad

Visningar

Säljaren önskar att du kontaktar mäklaren för visning.

Bevaka slutpriset

Fyll i dina uppgifter så skickar SkandiaMäklarna slutpriset till dig om säljaren och köparen godkänner det vid försäljningen.

Pris
2 995 000 SEK
Adress
Surbrunnsgatan 42, Ramlösa, Ramlösa
Typ
Friliggande villa
KVM
103 kvm, biarea 43 kvm
Tomt
413 kvm (friköpt)
Rum
4 rum

Intresseanmälan

Ta del av vår integritetspolicy

Charmigt hus i Ramlösa med anor från 1800-talet.

Välkommen till denna anrika fastighet uppförd 1880 med en spännande bakgrund. Fastighetens historia börjar med en smedja som stod på den stora jordbruksfastigheten Köpinge 7 som ägdes av Anders Persson vars gård låg mittemot den nuvarande pizzerian. Efter att järnvägen mellan Helsingborg invigts 1875 blev Ramlösa mer intressant och Anders Persson började efter hand stycka av mindre fastigheter längs det som nu är Surbrunnsgatan.

I maj 1880 såldes "3846,5 quadratfot från hemmanet Nr 7 5/192 mantal Köpinge afsöndrad jord med därå befintlig åbyggnad" för 1000 kr till Per Svensson, torpare och smed från Ausås och hans hustru Johanna Pålsdotter från Kvidinge.

Fastigheten övertogs 1889 av Magnus Olsson, torpare och smed från Husie. I december 1900 köptes 51 kvm (Källan 14) söder om fastigheten in där den nuvarande smedjan byggs.

1910 köptes fastigheten av smeden NP Åkerberg som byggde till det nuvarande kontoret.

1924 köpte smedmästare Anton Lundberg med hustru Kerstin fastigheten och flyttade in från Halmstad by med sina barn. Året efter byggde man till en glasveranda mot Surbrunnsgatan för servering åt de välbeställda brunnsgästerna.

Smedjan var i bruk fram till andra världskriget då man omvandlade verksamheten till en rörfirma. Sonen Sture Lundberg tog över men rörfirman lades ner under andra halvan av 70-talet.

Surbrunnsgatans historia är hantverkarnas och småföretagarnas och längs gatan har under 1900-talet funnits smedja/rörfirma, skomakeri, charkuteri, mjölkaffär, livsmedelsbutik, kemikalieaffär med bensinpump, hattmodist, silversmed samt Ramlösa telestation.

Beskrivning

Bottenvåning

HALL/GLASVERANDE med fönster mot gatan samt en klädkammare/förråd.

RUM som idag fungerar som arbetsrum försett med kilsågat furugolv.

VARDAGSRUM med kilsågat furugolv och vedeldad kamin samt burspråk.

KÖK med vattenburen golvvärme. Köket renoverades 2007.

BADRUM med kakel och klinkers, toalett, handfat och badkar. Golvvärme. Renoverat 2006.

Ovanvåning

Den övre våningen består av ett större sovrum samt ett mindre rum i fil. Här finns även en klädkammare och ett par mindre förrådsutrymmen

Till huset hör även av en separat del som innehåller tvättstuga, förråd och verkstad. Den är förbunden med huset genom ett oisolerat utrymme med plast-tak.

På fastigheten ligger även den byggnad som kallas för smedjan.

Dokument (pdf)

Planritningar Energideklaration_Källan_15.pdf

Bostadsfakta

Fastighetsbeteckning

Källan 15, Helsingborg kommun, Skattesats 32.67%.

Församling

Raus.

Typ

Friliggande villa

Storlek

Boarea 103 kvm, biarea 43 kvm.
Areauppgifter enligt mätning.

Rum

4 rum, varav 1-2 sovrum.

Tomt

Storlek: 413 kvm.

Byggnad

Byggnadsår: 1880
Stomme: Korsvirke
Bjälklag: Trä
Fasad: Puts
Tak: Betongpannor
Vatten och avlopp: Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Övrigt: Huset och smedjan är byggda med korsvirke och lersten/tegel. Garaget från ca 1950 är byggd i lättbetong.
Betongpannor lades på taket 1997.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: CTC elpanna

Energideklaration

Status: Utförd
Energiklass: G
Energideklarationsdatum: 2019-08-21
Energiprestanda primärenergital: 294 /kWh per kvm och år

TV

Fiber Öresundskraft

Internet

Fiber Öresundskraft

Övriga byggnader

1. Byggnad som varit garage men som idag fungerar som tvättstuga, förråd och verkstad. Sammanbyggd med huvudbyggnaden genom ett oisolerat utrymme med plast-tak.

2. "Smedjan"

Uteplats

Stenlagd gård mellan husen.

Bilplats

Carport

Driftskostnad

Alla belopp rörande driftskostnad är angivna i SEK/år om inget annat anges.

34 175 SEK varav:
VA: 3 100 SEK
Renhållning: 2 075 SEK
Elektricitet: 29 000 SEK

Taxeringsvärde

Taxeringsvärdet är 1 438 000 SEK (fastställt avseende år 2018) varav byggnadsvärde 676 000 SEK.
Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd. Äganderätt.
Markvärde: 762 000 SEK.
Värdeår: 1929
Skatt/avgift: 8 049 SEK.

Inskrivningar/Plan

Gemensamhetsanläggningar: Samfällighet: Helsingborg Ramlösa S:4
Skattetal: Mantal 4/100000
Planbestämmelser: Ändring Av Dp (2017-09-20) Stadsplan (1977-02-01)

Pantbrev

6 st om totalt 1 200 000 SEK

Renoveringar

Renoveringar från 1999
Första åtgärden efter köpet i maj 1999 var att låta Enteks spolbil kolla alla ledningar och avlopp och året efter lades ny tjärpapp på smedja, garagelänga och glasveranda.

Murstocken och rökgången renoverades i vardagsrummet och kompletterades med en kamin.
Byggnadsvårdsträningen började med smedjan där man rev den ruttna brädfodringen och begöt lerstenen med lättmjölk innan kalkputsen slogs på (2003).

Huset och garagelängan var målade med en akrylhartsfärg som i och för sig andades men som man inte kan reparera med ny kalkputs vid skador. Dessutom hade fasaderna reparerats med KC-bruk. Byggnaderna blästrades så att all färg och lös puts togs bort och med goda råd från Målarkalk i Hyllinge byggdes en ny fasadyta upp med hydrauliskt kalkbruk och en ny blandning av hydrauliskt kalkbruk och murkalk E, innan allt målades med en kalkfärg special.

Det falska burspråket renoverades med ny brädfodring, vindpapp, reveteringsmatta och ny puts. Då sattes också gamla köksfönster med rätta mått in istället för ett missprydande panoramafönster.

Golven i kontor och vardagsrum bröts upp och grunden grävdes ur. Kontoret hade luftad grund och låg på bjälkar medan det under vardagsrummet låg slagg, aska, jord och stora stenar. Efter samråd med Folke Carlssons Byggnadsvård byggdes de nya golven nerifrån med makadam, markisoleringsmatta och cellulosafiber som isolering. Över detta lades nya golvbjälkar från sågen i Stenestad och ett 30 mm kilsågat furugolv från Hälsingland. Isolerings-tekniken bygger på att man inte målar eller lackar golven så att den ånga som byggs upp under den fuktiga perioden ska kunna ventileras ut. Golven skuras istället med linoljesåpa.

2006 renoverades badrummet som fick värmegolv liksom köksfarstun.

2007 renoverades köket med vattenburen golvvärme. Samma år byttes den gamla elpannan ut mot en modern CTC-panna. Denna går att ansluta till en luft/vatten värmepump.

Fönstren har renoverats löpande och målats utvändigt med linoljefärg.

Ny vattenledning från gatan in i fastigheten grävdes ner 2014.

Övrig viktig information
Budgivning

SkandiaMäklarnas budgivning följer gällande lag. Du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar alla bud till säljaren. Senast när förmedlingsuppdraget är avslutat överlämnar fastighetsmäklaren en budgivningslista till köpare och säljare med namn, kontaktuppgifter, bud, tidpunkt och eventuella villkor. Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Undersökningsplikt

Köparen har en långtgående undersökningsplikt. Fastighetens alla delar och funktioner ska undersökas. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen. Om symptom på fel finns utvidgas köparens undersökningsplikt. Säljaren svarar inte för fel och brister som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet. Säljaren svarar inte heller för fel och brister som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Säljarens uppgifter påverkar också omfattningen av undersökningsplikten. Om säljaren upplyser om misstänkt fel utökas undersökningsplikten. Om säljaren har lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier som inte är för allmänt hållna ska köparen inte behöva undersöka sådana delar. För mer detaljerad information kontakta din lokala SkandiaMäklare, eller besök oss på www.skandiamaklarna.se

Energideklaration

Från och med årsskiftet 2008/2009 måste alla hus som säljs energideklareras. Deklarationen ska utföras tillsammans med en ackrediterad energiexpert och innehålla uppgifter om husets el- och värmeförbrukning, isolering och ventilation.

Kontakta din lokala SkandiaMäklare för mer information, eller besök oss på www.skandiamaklarna.se

Administrationsersättning för annonsering på Hemnet

För annons som publiceras utbetalar Hemnet Service HNS AB en ersättning till det publicerande mäklarkontoret.

Är du intresserad av denna bostad? Gör en intresseanmälan

Fyll i formuläret nedan för att göra en intresseanmälan på denna bostad. Våra mäklare kommer att kontakta dig via mail/telefon för uppföljning.

Ta del av vår integritetspolicy