Länk kopierad!

Visningar

Säljaren önskar att du kontaktar mäklaren för visning.

Bevaka slutpriset

Fyll i dina uppgifter så skickar SkandiaMäklarna slutpriset till dig om säljaren och köparen godkänner det vid försäljningen.

Pris
20 000 000 SEK / Högstbjudande
Adress
Norra Vikens gård 405, Nordviken, Molkom
Typ
Gård
KVM
456.0 kvm, biarea 69.0 kvm
Areal
31.0886 ha
Rum
15 rum

Intresseanmälan

Ta del av vår integritetspolicy

Ett stycke historia vid Östra Örten

Norra Vikens herrgård är till salu. Herrgårdens fantastiskt höga läge med åkrar ned mot Östra Örten är en plats många är bekanta med. Ca 25 minuter från Karlstad. 30 minuter till Hagfors flygplats. Herrgårdens bostadsyta på ca 460 kvm är renoverad 2005-2009 där gårdens gamla stil är återskapad. Till herrgården hör ca 31 ha varav 21 ha skog, 6 ha åkrar och 4 ha övrig mark samt två öar. Magnifik strandlinje. Välskött skogsparti av tall, gran och björk. Jakt i jaktvårdsområde om 3170 ha och fiskerätt i Östra Örtens FVOF. Läget är utomordentligt vackert med en pedantiskt skött parkanläggning. Den spritputsade tjänstebostaden med dubbelfalsat aluzink på tak från slutet av 1800-talet är ombyggd till 5 lägenheter. 2021 uppfördes ytterligare ett spritputsat dubbelgarage med två portar även det med dubbelfalsad aluzink på tak. Herrgårdens dubbelgarage med skiffertak från Glava med tre portar och lägenhet på övre plan.
---

Herrgården har under åren 2005-2009 genomgått en omfattande renovering. Herrgården har återställts till det ursprungliga, skiffertaket har plockats ned och återanvänts efter att undertak och läkt bytts, ny ramsågad träpanel, handblåsta glasfönster och handtillverkade träkarmar i gammal stil och synliga smidda spikar. Smågatsten och gårdsgrus samt välskötta gamla ekar och grönytor ger ett pampigt intryck. Invändigt har även herrgården renoverats i den ursprungliga stilen med kilsågade golv, handhyvlade tak, handsmidda spikar och handblåsta glasfönster samt stänkmålad lumppapp. Virket kommer från Åttersta såg.

---

Entreplanet består av stora härliga salonger i fil med vackra eldstäder i form av både vackra kakelugnar, funktionell vedspis och kamin i öppen spis. Rummen har med stil renoverats i äldre stil med en färgsättning som ger en helhet. Platsbyggt kök med finsnickeri från Arvika. Allt målat i äggoljetempra för att bevara materialet och lystern. Moderniserat kök med vitvaror från Miele. Tappkran förkolsyrat vatten, öl och vin från källaren. På entreplanet finns även ett lyxigt badrum med hörnbadkar med jacuzzi, bastu och utgång till skifferlagd uteplats.

Övre plan består av salonger och sovrum med trä- och parkettgolv och vackra kakelugnar. Dusch/wc-rum och dressingroom. Stor balkong med ljus och fri utsikt över åkrar, parkmiljö med pedantiskt skötta gräsytor och grusgångar samt en underbar vy ned mot sjön Östra Örten. En underbar plats!

Översta planet består av två-fyra sovrum, wc och gott om förrådsutrymmen såsom garderober och sidovindar.

Den omdränerade källardelen nås både in- och utifrån och inrymmer tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare, gott om förråd och pannrum där bergvärmepannan finns.

Dubbelgarage byggt 2008-2009 med värmegolv av klinker i hela planet. Tre Hörmann garageportar med fjärrstyrning. Eget pannrum med bergvärmepanna från Thermia och förråd med egen bred entre för att ta in trädgårdsmaskiner.
På loftet finns en modernt inredd lägenhet om 80 kvm med stort kök, dusch-wc-rum, tvättstuga och allrum/sovrum.

---

Den vackra tjänstebostaden byggd 1800-tal har ett appellerande yttre med vit spritputs, spröjsade fönster och dubbelfalsat aluzink på tak. Bostaden inrymmer idag upp till 5 lägenheter av varierande storlek. Flera detaljer såsom kakelugn och trägolv finns. Hyresintäkter vid fullt uthyrt ca 30.000 kr/mån exkl hushållsel. I byggnaden finns ett eget pannrum med två nyare bergvärmepannor från CTC.

I anslutning till tjänstebostaden finns ett nyligen uppfört lyxigt garage med klinkergolv med golvvärme, 3 fas. Lecagrund och vit spritputsad fasad. Dubbelfalsad aluzink som takläggning.

---

Ett stycke historia som går bak till 1850-talet då herrgården uppfördes av häradsdomaren Jonas Örtkvist. I slutet av 1890-talet inköptes herrgården av bruksdisponenten Carl Ferdinand Pettersson vid Stjernsfors massabruk nuvarande Uddeholm. 1920 inköptes gården av bryggmästare Johan Petter Carlsson som flyttade dit från Gävle. JP Carlsson drev gården fram till 1949. 1949 togs herrgården över av Herr Edsbäcker som moderniserade herrgården. 1961 togs herrgården över av nuvarande ägares far Nils Berggren som drev ett framgångsrikt stuteri. 2004-2005 delades den stora fastigheten upp mellan syskonen och herrgården och tjänstebostaden med tillhörande ca 31 ha skog och åkrar samt öar tillföll Nordviken 1:48. Nordviken 1:47 behöll stuteriverksamheten och den bedrivs nu vidare.

Östra Örten ligger i norra delen av Karlstad kommun. Sjön är förbunden med Gräsmången (tillrinning) och Västra Örten (avvattning). I sjön fiskas främst gös, gädda och abborre men även ål. Östra Örtens FVOF gör regelbundna isättningar av gös. Det finns två båtiläggningsplatser, i var ände av sjön. Omgivningen runt sjön varierar från steniga djupbranter till lummiga vassvikar.

Allmän information

Pris

20 000 000 SEK (Högstbjudande)

Tomtareal/mark

310 886 kvm

Tomtarealuppgifter enligt

Lantmäteriet

Lantbruk

Avstyckad gård (Typkod: 120)

Gatuadress

Norra Vikens gård 405

Ort

Molkom

Kommun

Karlstad

Taxeringsår

2020

Taxeringsvärde byggnad

1 784 000 SEK

Taxeringsvärde mark

1 703 000 SEK

Totalt taxeringsvärde

3 487 000 SEK

Taxeringsvärdet är

Fastställt

Objektskategori

Lantbruk

Objektstyp

Avstyckad gård (Typkod: 120)

Mark

Areatyp

Åkermark

Areastorlek

6 ha

Areatyp

Skogsmark

Areastorlek

21 ha

Areatyp

Småhusmark lantbruk

Areastorlek

0,2 ha

Fastighetsuppgifter

Typ

Annat

Beskrivning

Areal: 21 ha. Virkesförråd, tot: 288 kbm/ha.

Typ

Annat

Beskrivning

Areal 6 ha. Brukningsvärde: Normalt. Dränering: Tillfredsställande/Självdränerad.

Byggnader

Bostadsbyggnad

Rumsbeskrivning

GROVENTRE
Stor hall med gott om förvaringsmöjligheter. Skiffergolv från Offerdal. Gäst-wc.

KÖK
Platsbyggt kök med snickerier från Arvika finskickeri. Golvvärme under vackert massivt kilsågat golv. Synliga smidda spikar. Handhyvlade tak, handsmidda spikar och handblåsta glasfönster. Virket kommer från Åttersta såg. Köksö med granitskiva från Bäckmans. Maskiner från Miele med rostfri kyl, ångugn, spishäll med induktion och varmluftsugn samt kaffemaskin. Integrerad diskmaskin. Skafferi. Lyxig funktion med tappkran för öl och vin. Kolsyrefunktion i blandare. Fungerande vedspis ger köket en härlig karaktär.

SALONG
Salongen har samma vackra kilsågade golv som i köket. Platsbyggd bröstpanel. Även här handhyvlade tak, handsmidda spikar och handblåsta glasfönster. Virket kommer från Åttersta såg. Tapetsering på väggarna med stänkmålad lumppapp, precis som det var på 1800-talets mitt då papper fortfarande bara fanns i ark och ännu inte på rulle, då tapetserades ofta väggarna i schackrutmönster. Kamin i öppen spis. De vackra fönstren med utsikt över ängarna är magiska.

HUVUDENTRE
Välkomnade entre från den stora skifferlagda verandan. Från huvudentrén nås trapp till övre plan. Entrén, trapphuset och hallen på övre plan har handmålade väggar från Ransästers hantverksskola.

SALONG
Vitmålat plankgolv och vacker kakelugnen med ljusgröna detaljer.

BADRUM
Lyxigt badrum med skiffergolv och platsbyggd kommod med samma snickerier som köket. Badkar med jacuzzi. Dusch med frostade vikväggar. Bastu. Högtalarsystem. Utgång till mindre veranda även den här med skiffer.

GÄSTRUM
Nylagt plankgolv Från Åttersta även detta med golvvärme.

SALONG
Vitmålat parkettgolv. Ljust och med valv till salong/bibliotek. Även här en vacker kakelugn med ljusgröna detaljer. Dörr finns till salong ovan där den andra kakelugnen med ljusgröna detaljer finns.

SALONG/BIBLIOTEK
Härlig och luftig salong med platsbyggda bokhyllor. Vitmålat parkettgolv och även här vackra tapeter. Passage till huvudentren där även nedgång källare finns.

----

ÖVRE PLAN

HALL

BALKONG
Stor med fantastiskt utsikt över ängar och vatten.

RUM
Trägolv. Ljust rum med hjälp av tre fönster i hörn. Vacker vit kakelugn. Inbyggda garderober.

RUM
Rummet avdelas mot ovan med ett valv som är från släktens gård Stenhagen på Våxnäs, det som idag är Stenhagsgatan bland annat. Trägolv och även här tre fönster som ger ett underbart ljus. Kakelugn ej i funktion.

DRESSINGROOM.
I passage mellan rum och dusch/wc-rum har ett rymligt dressingroom gjorts med inbyggda garderber och hyllor.

DUSCH/WC-RUM
Kakel och klinker. Dusch. Miller handfat i gammaldags stuk. Litet fönster för naturligt ljus.

SOVRUM
Husets västra del. Här finns ett sovrum med trägolv. Underbar kakelugn med blåa detaljer.

SOVRUM
Det största sovrummet. Parkettgolv och underbara fönster ut mot ängarna och Östra Örten. Kakelugnen är pluggad.

---

ÖVERSTA PLAN

SOVRUM
Mot öster ligger ett charmigt sovrum med trägolv. Halvmåneformat fönster mot hästhagar. Ljuvligt. Gott om förvaring i två kattvindar

WC-RUM
Mellan de två sovrum ligger ett wc-rum. Från hallen där wc-rummet nås även ytterligare ett förråd iform av kattvnd.

SOVRUM
Det andra sovrummet på översta plan ligger mot väster. Trägolv.

FÖRRÅD OCH GARDEROBER
Ett större förråd nås från hallen där även gott om garderober finns.


---

KÄLLARE

Den omdränerade källardelen nås inifrån men även utifrån och då norrifrån och inrymmer tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare, gott om förråd och pannrum där bergvärmepannan från Thermia finns.

Antal rum

15 varav 7 Sovrum

Boarea (BOA)

456 kvm

Biarea (BIA)

69 kvm

Areauppgift enligt

Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Typ av byggnad

Småhusbyggnad lantbruk

Värdeår

1929

Standardpoäng

27

Taxeringsvärde

1 201 000

Byggår

1850

Byggnadstyp

Herrgård

Grund

Källare och torpargrund

Taktyp/takbeklädnad

Skiffer

Utvändiga plåtarbeten

Galvaniserad omålad plåt

Fasadtyp

Ramsågat trä

Stomme

Timmer

Fönster

2-glas varav ett energiglas

Bjälklag

Trä

Vatten

Gemensamt vatten

Avlopp

Avloppsbrunn med infiltration

Typ av uppvärmning

Bergvärme

Ålder på värmeanläggning

2006

El kommentar

Större delen av elen i huset är utbytt i samband med renoveringen 2006-2009. Nya mätare

Typ av ventilation

Självdrag

TV/internet

Fiber finns indraget i huset.

Årlig elförbrukning

22 000 kWh/år

Antal personer i hushållet

2

Uppvärmning

40 000 SEK/år

Vatten och avlopp

3 000 SEK/år

Renhållning

4 850 SEK/år

Försäkring

10 000 SEK/år

Summa driftkostnad

57 850 SEK/år

Bostadsbyggnad

Rumsbeskrivning

Lägenhet norr
Omgjord nyligen, tidigare använd som gårdsbutik. 3 rum och kök, badrum med tvättstuga och stor hall, ca 120 kvm 7500 kr/mån

Lägenhet plan 1 mitt i huset
3 rum och kök samt ett rum plan 2 . 6500 kr/mån

Lägenhet norr plan 2
2 rum och kök, ca 70 kvm. 4500 kr/mån

Lägenhet söder plan 1
2 rum och kök, ca 90 kvm. Inglasad altan. 6500 kr/mån

Lägenhet norr plan 2
2 rum och kök, ca 70 kvm. 4500 kr/mån.

Boarea (BOA)

280 kvm

Areauppgift enligt

Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Typ av byggnad

Småhusbyggnad lantbruk

Värdeår

1929

Standardpoäng

25

Taxeringsvärde

583 000

Byggår

1890

Byggnadstyp

Tjänstebostaden

Grund

Huggen sten

Taktyp/takbeklädnad

Dubbelfalsad aluzink

Fasadtyp

Spritpustad puts

Stomme

Timmer

Fönster

2-glasfönster

Bjälklag

Trä

Vatten

Gemensamt vatten

Avlopp

Avloppsbrunn med infiltration

Typ av uppvärmning

Bergvärme

Ålder på värmeanläggning

2009

TV/internet

Fiber finns framdraget till huset.

Uppvärmning

50 000 SEK/år

Summa driftkostnad

50 000 SEK/år

Ekonomi

Boendekalkyl

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

Driftskostnad

Fastighetsskatt/-avgift

4 809 SEK/år

Övriga rättigheter och belastningar

Gemensamhetsanläggning

Karlstad Nordviken FS:7, Karlstad Nordviken GA:1, Karlstad Nordviken GA:2, Karlstad Nordviken S:2, Karlstad Nordviken S:3, Karlstad Nordviken S:4, Karlstad Nordviken S:5, Karlstad Nordviken S:6, Karlstad Örtenäs GA:4, Karlstad Örtenäs GA:5.
Skattetal: Öre, penningar 25:16 238/453.

Officialservitut Väg

Officialservitut Väg

Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

Nyttjanderätt Bostad

Rättigheter förmån

Officialservitut Väg

Rättigheter last

Officialservitut Väg

Samfällighet

Karlstad Nordviken FS:7, Karlstad Nordviken GA:1, Karlstad Nordviken GA:2, Karlstad Nordviken S:2, Karlstad Nordviken S:3, Karlstad Nordviken S:4, Karlstad Nordviken S:5, Karlstad Nordviken S:6, Karlstad Örtenäs GA:4, Karlstad Örtenäs GA:5.
Skattetal: Öre, penningar 25:16 238/453.

Gemensamhetsanläggning

Karlstad Örtenäs Ga:4

Gemensamhetsanläggning

Karlstad Örtenäs Ga:5

Gemensamhetsanläggning

Karlstad Nordviken Ga:1

Gemensamhetsanläggning

Karlstad Nordviken Ga:2

Rättigheter förmån

Officialservitut: Rätt att för utfart använda vägen litt q - Väg

Rättigheter last

Officialservitut: Rätt att för utfart använda vägen litt n för åtkomst av gemensamhetsan läggning 1 - Väg

Samfällighet

KARLSTAD NORDVIKEN FS:7

Samfällighet

KARLSTAD NORDVIKEN S:2

Samfällighet

KARLSTAD NORDVIKEN S:4

Samfällighet

KARLSTAD NORDVIKEN S:6

Samfällighet

KARLSTAD NORDVIKEN S:3

Avtalsrättigheter

Avtalsnyttjanderatt BOSTAD

Samfällighet

KARLSTAD NORDVIKEN S:5

Avtalsrättigheter

Avtalsnyttjanderatt Fiberledning

Beskrivning

Övrigt

Förrättning pågår.

Dokument (pdf)

Planlösningar Fastighetskarta-2021-10-20

Länkar

Film Film
Övrig viktig information
Budgivning

SkandiaMäklarnas budgivning följer gällande lag. Du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar alla bud till säljaren. Senast när förmedlingsuppdraget är avslutat överlämnar fastighetsmäklaren en budgivningslista till köpare och säljare med namn, kontaktuppgifter, bud, tidpunkt och eventuella villkor. Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Undersökningsplikt

Köparen har en långtgående undersökningsplikt. Fastighetens alla delar och funktioner ska undersökas. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen. Om symptom på fel finns utvidgas köparens undersökningsplikt. Säljaren svarar inte för fel och brister som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet. Säljaren svarar inte heller för fel och brister som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Säljarens uppgifter påverkar också omfattningen av undersökningsplikten. Om säljaren upplyser om misstänkt fel utökas undersökningsplikten. Om säljaren har lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier som inte är för allmänt hållna ska köparen inte behöva undersöka sådana delar. För mer detaljerad information kontakta din lokala SkandiaMäklare, eller besök oss på www.skandiamaklarna.se

Energideklaration

Från och med årsskiftet 2008/2009 måste alla hus som säljs energideklareras. Deklarationen ska utföras tillsammans med en ackrediterad energiexpert och innehålla uppgifter om husets el- och värmeförbrukning, isolering och ventilation.

Kontakta din lokala SkandiaMäklare för mer information, eller besök oss på www.skandiamaklarna.se

Administrationsersättning för annonsering på Hemnet

För annons som publiceras utbetalar Hemnet Service HNS AB en ersättning till det publicerande mäklarkontoret.

Administrativ ersättning vid el-abonnemang från Rebel, Ren Enkel Billig El

För köpare som tecknar el-avtal med Rebel, Ren Enkel Billig El, utgår en administrativ ersättning till det mäklarkontoret som hanterat förmedlingen.

Administrativ ersättning vid bolån från Söderberg & Partners Bolån

För kunder som väljer bolån från Söderberg & Partners Bolån utgår en ersättning till mäklarkontoret som hanterat förmedlingen.

Är du intresserad av denna bostad? Gör en intresseanmälan

Fyll i formuläret nedan för att göra en intresseanmälan på denna bostad. Våra mäklare kommer att kontakta dig via mail/telefon för uppföljning.

Ta del av vår integritetspolicy

Karta